Keramičke i Granitne pločice

Granitne i Keramičke pločice kao materijali u savremenoj gradnji spadaju u najzahvalnije zbog svoje cene i dugotrajnosti

Keramičke pločice

 Keramičke pločice su jedan od najstarijih oblika dekorativne umetnosti. Zajedno sa razvojem arhitekture, počinju masovno da se koriste zbog svoje izdržljivosti, tehničkih karakteristika i lepote. Reč „pločica“ dolazi od francuske reči „tuile“. Poznato je da su Egipćani pre više od 4000 godina već koristili pločice za ukrašavanje svojih kuća u plavoj boji. Glazirane opeke su takođe bile veoma česte u Mesopotamiji jedna od njihovih poznatih primena su Ishtar vrata Vavilona. Prvobitno smatrana jednim od sedam svetskih čuda, izgrađena su u 6. veku p.n.e. i ukrašena su lavovima, bikovima i zmajevima sa jakom glaziranom plavom pozadinom.

pločice kao zidne obloge

Islamske imperije bile su odgovorne za širenje keramičke pločice kao zidne obloge. U početku su se koristili mozaici koji podsećaju na vizantijske, stvarajući crteže od komada kamenja, ali ubrzo, pod uticajem keramike iz Kine koja je bila dostupna kroz put svile, počele su se koristiti pločice sa glazurama i crtežima.

Keramičke pločice – danas

 Prve fabrike keramičkih pločica su otvorene u Engleskoj a zatim u Americi, međutim i danas svojom lepotom i kvalitetom se izdvajaju pločice italijanskih, španskih i turskih proizvođača. Pločice domaćih proizvođača nimalo ne zaostaju po kvalitetu i lepoti a imaju daleko povoljnije cene. Preporučujemo Zorka Keramika i Keramika kanjiža .

Granitne pločice

Granit je magmatska stena nastala usled vulkanske aktivnosti. To je jedan od najtvđih materijala na zemlji. Dugotrajan je, izdržljiv i dostupan u širokoj lepezi tekstura i boja. Granitne pločice se najčešće koriste za podove zbog svoje ukupne elastičnosti i čvrstoće. Imamo savršene granitne pločice za svaki projekat podnih obloga bilo da je u pitanju stambena ili komercijalna upotreba. Zbog svoje izuzetne čvrstoće granit je vrlo pogodan za spoljnu primenu kao što je popločavanje ili oblaganje. Lako nadmašuje ostale materjale u fizičkim karakteristikama, održavanju i dugotrajnosti. Kod nas možete naći granitne pločice po najnižim cenama bilo iz uvoza ili nekog od domaćih proizvođača. Za trenutno stanje na lageru molimo Vas da nas kontaktirate.

granitne pločice